119 fun & easy middle school trivia questions

Sharing is caring!

If you’re looking for some fun activity to do with your students then check out the middle school trivia questions below.

Trivia questions can be a great way to sharpen their mental skills. It is also a great ice-breaker activity.

The middle school trivia questions below will get students thinking hard about different subjects.

The trivia questions below can also be used for fun family game nights. We have covered various subjects like general knowledge trivia, geography, and science middle school trivia questions.

Middle school trivia questions for kids

How to set up a trivia quiz for kids?

Firstly, you will need to have a list of questions prepared.

Then you need to decide the format of the quiz. For example, some trivia quizzes are multiple based questions.

For a good start, you need to know how to set up trivia. You can start by developing a list of your middle school trivia questions to ask and decide the format to use for the purpose.

Here are other things to consider to make trivia nights fun for kids:

  • Use a paper and pencil or get a dry erase board for an exciting family game night so that the kids can write down their answers on the board.
  • Create teams that take turns answering the questions. Have a steal option if a participant gets the answer wrong.
  • Decide to give prizes, bonus points, and rewards for the right answers
  • Also, it will be fun for your kids to play using technology like eggspirt. It comes with 6 colored buzzers that light up and flash. Kids love pushing the buzzers and get excited about the quizzes
Middle school trivia questions for kids

Easy middle school trivia questions

You can use the middle school trivia questions below to boost your child’s general knowledge. Here are some easy middle school trivia questions:

  1. Question: How many holes are there in a full round of golf?

Answer: 18 holes

2. Question: Which city hosted the 2012 summer Olympic games?

Answer:  London, England

3. Question: Which river flows through London?

Answer: The Thames

4. Question: What is the name of the Jungle Book bear?

Answer: Baloo

5. Question: Which Italian city is famous for the leaning tower it has?

Answer: Pisa

6. Question: Which state is called a volunteer state?

Answer: Tennesse

Related : Fun food trivia questions

7. Question: What do you call the color M in McDonald’s?

Answer: Yellow

8. Question: Which animal’s fur is given Nutria?

Answer: Coypu

9. Question: Which country’s largest is Tempere?

Answer: Finland

10. Question: How many colors do a rainbow has?

Answer: Seven

11. Question: Why do we use a thermometer?

Answer: To check Temperature

12. Question: What is the hardest natural substance?

Answer: Diamond

13. Question: How many cents does a quarter has?

Answer: 22

14. Questions: How many wheels are there in a tricycle?

Answer: Three

15. Question: Which planet is biggest in a milky way?

Answer: The planet is bigger than earth.

16. Question: Where is the Eiffel tower?

Answer: Paris. France

17. Question: How many chambers do a human heart has?

Answer: Four

18. Question: What marine life pulls King Triton’s chariot in the little mermaid?

Answer: Dolphins

19. Question: Who introduced Ice cream to France in the 16th century?

Answer: Catherine de’ Medici

20. Question: Who cut the American flag and was honored for it?

Answer: Rober Peary

21. Question: What was the name of ‘Lion king 2’?

Answer: Simba’s Pride

22. Question: In which year was the medal of honor conferred to Theodore Roosevelt?

Answer: 2001

Related : Check out this Trivia Questions For Kids

Easy trivia questions and answers

23. Question: Where was justin Bieber born?

Answer: Ontario, London

24. Question What is the largest mountain range in South America?

Answer: Angel Falls

25. Question: Which painter created the famous ‘’Mona Lisa’’?

Answer: Leonardo da Vinci

26. Question: Which is the fastest land animal?

Answer: Cheetah

27. Question: How tall is the great pyramid of giza?

Answer: 481 Feet

28. Question: Which year did the first ‘Guinness world records’’ book get published?

Answer: 1955

29. Question: What color of standard traffic light comes after green?

Answer: Amber

30. Question: Which city is known as Windy city?

Answer: Chicago

31. Question: When you walk does your left arm swing with your right or left leg?

Answer: Right

32. Question: What is the nickname of New York City?

Answer: Big Apple

33. Question Which part of the heart gets clogged and causes heart disease?

Answer: Arteries

34. Question: What is the deepest point in great lakes?

Answer: Lake Superior

35. Question: Which is the longest river in the world?

Answer: The Nile

36. Question: Who was the first president of the united states?

Answer: George Washington

37. Question: Who was the first NFL draft player in 1936?

Answer: Jay Berwanger

Click here for more Trivia questions for kids : 

38. Question: What are the primary colors?

Answer: Red, Blue, Green

39. Question: Who created the Hollywood sign?

Answer: Thomas Fisk Goff

40. Question: What was the name of the toy first advertised on TV?

Answer: Mr. Potato

41. Question: Where did the cowboy live 100 years ago?

Answer: On a cattle ranch

42. Question: How many bends are there in the standard paperclip?

Answer: Three

43. Question: Which island did Julius Ceaser attack in 55BC?

Answer: Britain

44. Question: Which sweet food is made from filo pastry?

Answer: Baklava

45. Question: Does Hermione die in the harry potter series?

Answer: The philosopher’s stone repairs her body and she gets back to life.

46. Question: Which is the longest river in the United Kingdom?

Answer: Severn

47. Question: When was the first Nobel prize awarded?

Answer: 10 December 1901

Hard middle school trivia questions

Below are some hard middle school trivia questions that will sharpen children’s mental skills and intelligence.

It will encourage them to think hard about the answers.

48. Question: Which is the loudest animal on earth?

Answer: The sperm whale.

49. Question: What do we call baby owls?

Answer: Owlets/Nestlings

Related : 49 Riddles for teens

Riddles for teens

50. Question: What do we call the space between windows?

Answer: Inerfenestration

51. Question: Which parrot can not fly?

Answer: Kakapo

52. Question: Which colors are difficult to distinguish for colorblind people?

Answer: Red and green

53. Question: Who was the captain when the Titanic was sinking?

Answer: Edward Smith

54. Question: Who invented the thermostat?

Answer: Galileo Galilei

55. Question: Which country fought 7 wars in history?

Answer: Dominican Republic

56. Question: Which Indian Mausoleum was known as ‘’teardrop on the cheek of time’’?

Answer: The Taj Mahal

57. Question: Which is the oldest inhabited city in the world?

Answer: Damascus, Syria

58. Question: Which country has the most freshwater?

Answer: Brazil

59. Question: How many earth could fit inside the sun?

Answer: 1.3 Million

60. Question: What’s the smallest bone in the human body?

Answer: Stapes

61. Question: Where is medulla oblongata in the human body?

Answer: In the brain

62, Question: Which US state only borders one other?

Answer: Maine

63. Question: Is the Eiffel tower taller or the statue of liberty?

Answer: The Eiffel Tower

64. Question: What is the name of Eve’s third son?

Answer: Seth

65.Question: Which public figure died on Halloween in 1926?

Answer: Harry Houdini

Related : History Trivia questions

66. Question: Which country used the ‘’trick or treat’’ phrase for the first time?

Answer: Canada

67. Question: What was the fall festival activity did the Romans bring to Britain when they invaded?

Answer: Bobbing for apples

68. Question: Which singer was killed by his own father back in 1984?

Answer: Marvin Gaye

69. Question: Which singer was killed by his fan in New York?

Answer: John Lennon

70. Question: What is the real name of BONO?

Answer: Paul David Hewson

71. Question: What was the town of Jessica Mcclure, the baby in the well?

Answer: Midland

72. Question: Which mammal is capable of true flight?

Answer: Bat

 73. Question: What is the size of a newborn Kangaroo?

Answer: Lima Bean

74. Question: How far can a wolf smell it’s prey?

Answer: 1.75 miles

75. Question: Which superstar married Sean Penn in 1985?

Answer: Madonna

Middle school science trivia questions

We live in an exciting world surrouned with diverse forms of flora and fauna, natural beauty and landscapes.

There’s always something we can learn from our environment.

The middle school science trivia questions below will help your kids discover something new about physics, chemistry, and the world.

Following are the science trivia questions that are aimed at helping you boost your kid’s knowledge about science with fun fact quiz.

76. Question: What are the units of measurements of radioactive element activity?

Answer: The Becquerel

77. Question: What will you get on mixing all the colors together?

Answer: White

Related: General knowledge trivia

78. Question: What is the silver element symbol?

Answer: Ag.

79. Question: How many patients did Thomas Edison filed alone?

Answer: 1093

80. Question: Which is the shortest magnet of the universe?

Answer: A neuron star

81. Question: What is the temperature of Venus?

Answer: 460 Degree Celsius

82. Question: What is the distance between the moon and earth?

Answer: 376, 600 Km.

83. Question: What is the hottest planet of the solar system?

Answer: Venus

84. Question: What is the temperature on Venus?

Answer: 460 Degree Celsius

85. Question: What is the opposite of matter called?

Answer: Antimatter

86. Question: How much salt does human body has?

Answer: 250 grams

87. Question: Why do bubbles burst?

Answer: Bubbles get dry from the air surrounding them

88. Question: How many bones are there in the human body?

Answer: 206

Related : 100 fun questions for kids

Questions for kids

89. Question: What is the use of a manometer?

Answer: Closed system pressure measuring

90. Question: Which organisms are called the oldest fossils?

Answer: Blue-green Algae

91. Question: What is a tomato, fruit, or vegetable?

Answer: Fruit

92. Question: What percentage of AB negative blood is found in humans?

Answer: Less than 1 percent

93. Question: Which is the longest cell in the human body?

Answer: The neurons.

94. Question: Who invented the battery?

Answer: Alessandro Volta

95. Question: Where is pina located in the human body?

Answer: Outer ear.

Related : Ice-breaker questions for kids

Ice breaker questions for kids

96. Question: What is the human body temperature during digestion?

Answer: A little higher than normal

97. Question: What is the age of the earth?

Answer: 4.5 billion years

98. Question: Which planet rotates the fastest?

Answer: Jupiter

99. Question: How much pressure is required to convert graphite into a diamond?

Answer: 100,000 atmospheres

100. Question: What are nails made of?

Answer: Keratin

101. Question: What do we call two holes of the human nose?

Answer: Nostrils

102. Question: What do we call the bones that make up the spine?

Answer: Vertebrae

103. Question: What do we call the flow of blood from the heart to other parts of the body?

Answer: circulation

Middle school geography trivia questions

There is nothing more exciting than learning more about the world, countries and different continents.

This geography trivia questions below is a great source of entertainment for children that will bring new ideas to their mind.

It will also encourage them to do more research about different countries in the world along with its culture.

 Let’s take a look at the following middle school geography trivia questions.

104. Question: Which city is situated on two continents?

Answer: Istanbul is located on the Asian and European continent

105. Question: Which countries have the longest border shared?

Answer: the United States of America and Canada

Related : Open-ended questions for kids

OPEN-ENDED QUESTIONS FOR KIDS

106. Question: The body of the Egyptian Sphinx was based on which animal?

Answer: Lion

107. Question: What is the capital of the United States?

Answer: Washington, D.C

108. Question: What shape is a stop sign?

Answer: Octagon

109. Question: What job was Snow white assigned to perform by her stepmother?

Answer: Scullery Maid

110. Question: Which is the largest ocean in the world?

Answer: The pacific ocean.

8th-grade trivia questions & answers

Below are the latest trivia questions for 8th-grade students:

111. Question: What sweet food made by bees using nectar from flowers?

Answer: Honey

112. Question: What is the top red color in the rainbow?

Answer: Red

113. Question: Which country gifted the liberty of statue?

Answer: France

114. Question: If you boil water you get

Answer: steam

115. Question: How many days are in June?

Answer: 30

Related : 151 question of the day for kids

7th grade trivia questions & answers

We have listed some of the best trivia questions for little minds. These 7th-grade middle school trivia questions & answers will make your kid think hard and brainstorm on the answers with their classmates.

116. Question: Which animated movie has made the most money of all time?

Answer: Frozen

117. Question: Which member of one direction quit the band in 2015?

Answer: Zayn Malik

118. Question: Which company owns Xbox?

Answer: Microsoft

119. Question: What do thirteen top stripes on the flag of the USA represent?

Answer: The thirteen original colonies

Conclusion

We hope you have enjoyed the middle school trivia questions below.

Let us know which questions excite your students the most.

Before you go, don’t forget to check out the PERSONALISED growth-mindset kit you can use at home

Growth mindset for kids

Leave a Comment